1 λεπτά ανάγνωσης
5 Χρήσιμες ερωτήσεις & απαντήσεις για την ασφάλιση του οχήματος μας.

1) Πώς μπορούμε να τσεκάρουμε εάν το όχημα μας είναι ασφαλισμένο;

Σε περίπτωση που θέλουμε να ελέγξουμε εάν είναι ασφαλισμένο το όχημα μας, το Κέντρο Πληροφοριών έχει δημιουργήσει ένα link στο οποίο εισάγουμε την πινακίδα του οχήματος μας και το ΑΦΜ μας και βλέπουμε άμεσα εάν το όχημα μας είναι ασφαλισμένο, σε ποια εταιρία και για πόση διάρκεια.

2) Ενώ είμαι ασφαλισμένος, έλαβα ειδοποίηση από την Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ότι το όχημα μου εντοπίστηκε ανασφάλιστο. Τι κάνω;

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσω άμεσα με την Ασφαλιστική μου ώστε να ενημερωθεί για την ειδοποίηση που έλαβα και να γίνει η σχετική διόρθωση του πιθανού λάθους (π.χ. έχει γίνει αναγραμματισμός στην πινακίδα). Η Ασφαλιστική κατόπιν θα πρέπει να ενημερώσει την Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έτσι ώστε να βγει το όχημα μου από την λίστα των ανασφάλιστων οχημάτων.

3) Πόσο χρονικό διάστημα ισχύει η ασφάλεια του αυτοκινήτου σε περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη;

Όταν πρόκειται για μεταβίβαση του οχήματος λόγω θανάτου, θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα η ασφαλιστική εταιρία για την αλλαγή. Όλα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις ασφάλισης μεταβιβάζονται στον νέο κάτοχο (κληρονόμο).

4) Μπορεί να οδηγεί κάποιος ένα όχημα που δεν είναι στο όνομα του;

Το Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο του αυτοκίνητου εκδίδεται κατά κύριο λόγο στο όνομα του ιδιοκτήτη του οχήματος βάση των στοιχείων που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας. Έχει δικαίωμα να το οδηγήσει και κάποιος άλλος, αρκεί να είναι κάτοχος της αντίστοιχης άδειας οδήγησης. Ωστόσο, θα πρέπει να δηλώνεται στην Ασφαλιστική, όταν ο επιπλέον οδηγός είναι κάτω των 23 ετών, έχει δίπλωμα οδήγησης μικρότερο του ενός έτους ή είναι πάνω από 70 ετών.

5) Μπορεί η ασφαλιστική εταιρία να μου ζητήσει πίσω το ποσό που κατέβαλε ως αποζημίωση σε κάποιον τρίτο από ατύχημα που έχω προκαλέσει εγώ;

Η ασφαλιστική εταιρεία έχει την υποχρέωση να καταβάλλει την αποζημίωση στον τρίτο ζημιωθέντα. Ωστόσο, δικαιούται να στραφεί κατά του ασφαλισμένου της και να ζητήσει μέρος του ποσού ή ακόμη και ολόκληρο το ποσό της αποζημίωσης αναγωγικά σε 3 περιπτώσεις :

  • Ζημιές που προκαλούνται από οδηγό ο οποίος δεν έχει την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια οδήγησης για την κατηγορία του οχήματος που οδηγεί.
  • Ζημιές που προκαλούνται από οδηγό ο οποίος κατά το χρόνο του ατυχήματος τελούσε υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών.
  • Ζημιές που προκαλούνται από οδηγό ο οποίος χρησιμοποιεί το όχημά του για διαφορετική χρήση από αυτή που προβλέπεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και στην άδεια κυκλοφορίας του.